Testi-lelki egészség blog

Betűméret: +

Őszinteség

 Hiszem, hogy minden helyzetben azzal teszed a legjobbat önmagadnak és másoknak is, ha őszinte vagy. Mindig.
Akkor is, amikor könnyebb lenne elhallgatni dolgokat, majd csak utólag megmondani, mert azzal elkerülhetővé válnának kellemetlen helyzetek.

Sokkal egyszerűbb őszintének lenni, mint nem. Nem könnyebb, de egyszerűbb.
Nem kell agyalnod a kegyes hazugságokon, nem kell taktikáznod, hogy kinek, mikor, mit mondjál, így nem is kell fejben tartanod, hogy kinek, mikor, mit mondtál, nem is kell attól félned, hogy valahogy lebuksz. Nyugalmat ad, tiszta lesz a lelkiismereted, bátran bele tudsz nézni bárki szemébe. 
De ez nem könnyű sokszor.
Őszintének lenni gyakran nyílt konfrontációt jelent.
Van, hogy nem tetszik a másiknak, amit hall tőled. Talán meg is leped a mondandóddal, sőt egyenesen kínos helyzetet is teremthet az őszinteséged. 

Őszinteség a bizalomért

Az őszinteség nem pusztán arról szól, hogy neked jó vagy egyszerűbb legyen. Arról is, mert önmagadhoz hű vagy általa, vállalod magadat mindig minden körülmény között.
Az őszinteség a másikról is szól, megtiszteled őt azzal, hogy megmutatod, legbelül mit gondolsz, mit érzel, hogy ki is vagy te. A bizalmadba fogadod. A környezeted tudni fogja, hogy bízhat benned, mert mindig azt mondod, amit valóban érzel. 
Nem nevezem viszont őszinteségnek azt, amikor a másik arcába dobja valaki nyersen a mondandóját, azzal a címszóval, hogy "dehát én csak őszinte vagyok". 
Az őszinteség finom és nem durva. Az őszinteség a valódi tartalmat mutatja meg, de közben figyel a csomagolásra is. Figyel a másikra, hogy ha nehéz hírt kell elmondani neki, szeretettel, együttérzéssel tegye meg és ne csak úgy odadobja. 

(Kegyes) Hazugság

A hazugság viszont nem éri meg szerintem semmilyen helyzetben sem. 
A kegyes hazugság sem. 
Az ugyanolyan szimpla hazugság, amit önmagunk megnyugtatására hívunk kegyesnek. Látszólag a másikról szól, őt akarjuk óvni. Látszólag. Valójában nekünk kényelmetlen a helyzet és a másikra kenjük. Mi menekülünk így ki a helyzetből. 
Gyakori példa, amikor egy gyereknek nem mondanak el valamit, vagy ferdítik, mondván még kicsi, még nem értené, vagy nem tudna mit kezdeni az információval. Pedig egy gyerek attól mert kicsi, még nem hülye, érzékeli a körülötte lévő dolgokat, és a saját szintjén fel is tudja fogni. 
A hazugságok kiderülnek. Mindig. 
Bizalomvesztéshez vezet mind magad, mind a másik felé. 
Amikor a hazugság kiderül, átírja a múltadat, Elárulva érzed magad. Becsapva, akár megalázva is, hogy bevetted és nem láttál át rajta. Törékennyé teszi a személyedet és a kapcsolataidat. A hazugságokra épített élet kártyavárként omolhat össze egyetlen pillanat alatt. 

Az őszinteség bátorságot is jelent, ami nyílt, tiszta helyzeteket teremt. 
Szilárd és stabil alapot ad, amire építheted mind a saját személyiségedet mind pedig a kapcsolataidat. 
Hosszú távon pedig, ha az őszinteség rutinná válik, akkor már az nem lesz igazán opció számodra, hogy bármely helyzetben ne legyél az. 


kép:innen

Reflux kezelése testi és lelki oldalról
Kritika vagy bírálat
Comment for this post has been locked by admin.
 

Bejelentkezés konzultációra

Dr. Wallinger Zita - Test & Lélek Doktor: a testi-lelki egészség gyakorlata

Értesülj időben a friss tartalmakról,
a testi-lelki egészség újdonságairól

Kapcsolat

Dr. Wallinger Zita

  1122 Budapest,
Maros utca 38.
Földszint 4-es ajtó
(4-es kaputelefon).

  +36-70-2525-962

  info@wallingerzita.hu

  Oldaltérkép

A Facebookon...

Copyright © Wallinger Zita - All Rights Reserved!   |   Developed & Hosted by Selfmed.pro   |   Oldaltérkép   |   ÁSZF   |   Adatvédelem   |   Adminisztráció