Testi-lelki egészség blog

Betűméret: +

Kritika vagy bírálat

Hasonlónak tűnik elsőre a kettő, de ha alaposan megvizsgáljuk, az egyik értünk van, segít, a másik sokkal inkább ellenünk. 

Játszol egyet velem? 

- Gondolj arra, amit szégyellsz magadban, vagy ha nem is szégyelled, de szeretnéd, ha lehetőleg ne tudnának mások arról, hogy van ilyen gyenge pontod.
- Most képzeld el, hogy jön valaki és nemcsak, hogy látja ezt, de ki is mondja, méghozzá úgy, hogy azt mások is hallják.
- Milyen lenne, ha ezt nem csak egy ember tenné meg veled, hanem mondjuk tíz? 
- El tudod képzelni, hogy ez akár jól is elsülhet? Hogy a végén jobban érzed magad? 

Egy önismereti csoport pl. így működik. 
Biztonságos közegből jövő kritika nagy segítség lehet, egy bírálat viszont általában nem így érkezik, és nincs is jó hatása. 

A kritikától több leszel, jobb lehetsz, a bírálat ezzel szemben el akar venni belőled.
A kritika rólad szól, a bírálat csak látszólag szól rólad.
Az egyiket a szeretet, elfogadás hatja át, a másikat a félelem, düh, indulat, elfojtott agresszió hajtja. 
A kritika téged akar segíteni, hogy el tudj jutni a mélyebb, valódi önmagadhoz. A bírálat a felszínen tombol, benne sok sértettséggel, és egyáltalán nem a segítésed a célja. A bírálat sokkal inkább öncélű, a bíráló igényeiről, be nem teljesült vágyairól, düheiről szól, amelyekért abban a helyzetben éppen téged okol, téged tesz felelőssé önmaga helyett.

A kritika visszajelzés a környezetedtől. Kiderül, hogy amit kommunikálni akarsz, az átmegy-e másoknak, illetve hogy egyáltalán hogyan értenek téged, és mi csapódik le abból, amit mutatsz magadból. Ez segíthet jobban megismerni önmagadat, a másokra gyakorolt hatásodat. 
Megtudhatod, hogy valóban azt értik-e meg belőled, amit te gondolsz, amit közölni szándékozol. A kritika éppen ezért nem feltétlenül negatív, az is benne van, amit jól csinálsz, amiben jó vagy.

A kritika segít összehangolódni a másikkal. Általa jobban megértheted a másik gondolkodását, érzésvilágát. A kritika egy kapocs lehet, ami segít a másokhoz való kapcsolódásban. A bírálat ezzel szemben mintha az összekapcsolt részekhez odamenne és erővel szétválasztaná, lekapcsolna a másikról. 

Honnan tudhatod, hogy mikor melyiket kapod?

A kritikától jobban érzed magad. A bírálat viszont lehúz, kisebbnek érzed magad, mint akit összenyomtak vagy összetörtek. A kritika után kihúzod magad, mély levegőt veszel, erősnek érzed magad, a bírálat után összegubózol és nincsen kedved semmilyen további kontaktusra a környezettel.

A kritika megnyugvást ad. Akkor is, amikor a legrejtettebb félelmedre, szégyenedre mutatnak rá. Ha a gyengeségedre szeretetbe csomagolva nézel rá, az már korántsem olyan félelmetes. Ha a környezeted tényleg lát téged mindenestül, és ezt vissza is jelzik elfogadó, kedves szeretetteli légkörben, attól te is jobban el tudod fogadni magadat. 
A kritika után hálás vagy a másiknak, megmarad a fejedben a mondata, méghozzá pozitív előjellel.  
A kritika nem okoz fájdalmat. Ha igen, az bírálat. Akkor is bírálat, ha az egyén mentegeti magát, hogy ő csak jót akar neked. Aki valóban így érez, az figyelni fogja, hogy neked mi esik jól és mi nem, sosem utólag kell magyarázkodnia. Ha mégis, az bírálat és bántás. 
A kritikusnak van ideje, nem siet, nem akarja akkor és ott rád zúdítani a kritikát, függetlenül attól, hogy te befogadó vagy-e éppen. A kritika elől van így lehetőséged kitérni, ha úgy érzed, hogy most nem vagy kész rá. A bírálat jön, zúdul, akár akarod, akár nem. 
A jobbító szándék sosem sürgős. Az rád figyel, a te igényeidre, hogy neked jó legyen.

A kritika őszinteség, egy lehetőség, amikor kimondhatod, hogy mit gondolsz a másikról. Emiatt van benne pozitívum is: a kritika méltatja azt, ami jó benned, és segít abban, amiben érdemes fejlődnöd. 
Ha félsz a kritikától, akkor valószínűleg sok bírálatot kaptál, sokat bántottak.

A kritikát keresd, figyelj oda rá, bízhatsz benne, mert segíteni fog. 
A bírálatot viszont ahogy tudod kerüld el, de legalábbis hagyd ott, ha felismerted. 


Őszinteség
Lennék már túl rajta!
Comment for this post has been locked by admin.
 

Bejelentkezés konzultációra

Dr. Wallinger Zita - Test & Lélek Doktor: a testi-lelki egészség gyakorlata

Értesülj időben a friss tartalmakról,
a testi-lelki egészség újdonságairól

Kapcsolat

Dr. Wallinger Zita

  1122 Budapest,
Maros utca 38.
Földszint 4-es ajtó
(4-es kaputelefon).

  +36-70-2525-962

  info@wallingerzita.hu

  Oldaltérkép

A Facebookon...

Copyright © Wallinger Zita - All Rights Reserved!   |   Developed & Hosted by Selfmed.pro   |   Oldaltérkép   |   ÁSZF   |   Adatvédelem   |   Adminisztráció