Testi-lelki egészség blog

Betűméret: +

Reflux kezelése testi és lelki oldalról

A reflux ma népbetegség, nagyon sokan szenvednek tőle, és sokaknak nem is hat az alkalmazott terápia. Én is ebben a cipőben jártam évekkel ezelőtt.

Éveken át reménytelennek éreztem, hogy egyszer eltűnik az életemből a reflux. Orvosként elvben tudtam "mindent" róla, mit egyek, mit ne, emeljem fel alváshoz a fejtámlát, ne egyek sokat, viszont igyak sok folyadékot. Szedtem nagy dózisban a legerősebb savcsökkentő gyógyszert, de mindezekkel együtt sem lettem jobban, bárhogy is igyekeztem. Tükrözésre nem akartam menni, úgyhogy kénytelen voltam tovább keresni, hogyan gyógyítsam meg magamat. Ismertem a lehetséges kiváltó okokat, de ezek közül csak a stressz volt jellemző rám. Akkoriban távol állt tőlem, hogy komolyan kutassam a lelki okokat egy-egy tünetnél, de nem láttam más megoldást. Stressz oké, de azt nem tudtam, hogy pontosan ez mit jelenthet.

A reflux tünetei és okai

Refluxról beszélünk, ha a gyomornedv visszajut a nyelőcsőbe, vagy akár a szájüregbe és a légutakba. Jellemzően ilyen panaszokat okoz:

 • emésztőrendszeri tünetek: gyomorégés, gombóc-érzés, böfögés, hányinger, hányás, puffadás, kellemetlen szájíz, rossz lehelet, fogszuvasodás
 • emésztőrendszeren kívüli tünetek: visszatérő torokgyulladás, köhögés, krákogás, rekedtség, szívritmuszavar, koszorúérgörcs

 A reflux-betegség ugyanis a nyelőcső működési zavara. 
Amikor refluxról hallunk, általában a gyomorsav kerül előtérbe, pedig ez a nyelőcső problémája, a gyomorsav csak rontja a helyzetet.

A nyelőcső normál működése esetén: 

 • a féregszerű, ún. perisztaltikus izommozgása továbbítja a lenyelt táplálékot a gyomor felé, valamint a visszacsorgó gyomornedvet visszajuttatja a gyomorba
 • a nyelőcső alsó záróizma (LES) akadályozza meg, hogy a gyomornedv visszacsorogjon a nyelőcsőbe
 • a nyelőcső mirigysejtjei nyákot termelnek, amely egy védő bevonatot képez a nyelőcső belső felszínén

  + a szájban termelődött és lenyelt nyálnak van savközömbösítő hatása, mellyel segíti a nyelőcső normál állapotát és működését.


Ha ezek a funkciók valamilyen okból kifolyólag sérülnek, akkor a nyelőcső védtelenné és sebezhetővé válik a gyomorsav maró hatásával szemben. A nyelőcsőbe visszajutó sav így felmarja a nyálkahártyát. Ezzel kialakul egy ördögi kör, mert a savtól sérült nyelőcső funckciója tovább romlik és a refluxos tünetek egyre erősebbek lesznek. 
A savcsökkentő gyógyszeres terápia ezen a ponton tud beavatkozni: a savtermelés erőteljes csökkentésével igyekszik kivédeni a sav károsító hatását. Emiatt ez sokszor segíthet is a tünetek csökkentésében, de egyrészt nem ideális megoldás hosszú távon, másrészt sokszor nem is elegendő hatékonyságú terápia, mivel a refluxos panaszok ugyanúgy megmaradnak. Ez tehát azért van, mert a nyelőcső normál működése nem állt helyre a gyomorsav csökkentésétől. Fontos ezt érteni, mert választ ad arra, hogy miért nem elegendő, sőt sokszor hatástalan a teljes savtermelés blokkolása.

A legújabb kutatásokban is lehet már erről olvasni, hogy a reflux okainak keresésében és kezelésében nem a savcsökkentést, hanem a stressz tényezőket helyezik előtérbe. 

Mi károsíthatja a nyelőcső funkcióit?

A nyelőcső alsó záróizomzatának működését rontja a rekeszsérv, a terhesség és az elhízás.
Ezeken túl a tea, csoki, mentol, kávé, zsíros-, csípős-, fűszeres-, savas ételek, alkohol, dohányzás, némely gyógyszerek, stresszhatás az, amik jelen ismeretek szerint károsíthatják az izomműködést.  

Mivel lehetne javítani a nyelőcső működésén?

A fentebb felsoroltak (kivéve terhesség) kerülésén vagy kezelésén túl a tüneti + oki terápia:

 • étkezés élvezete! ne azt edd, amit írnak, hogy "helyes", hanem ami "helyes" + jól is esik
 • bő nyáltermelés - lassú rágás, rágó használata étkezések között
 • nyugodt, lassú evés, alaposan megrágott étel
 • bő folyadékbevitel
 • evés után pihenés, séta - adjuk meg a módját, ne gyorsan habzsolva és aztán rohanás vissza dolgozni
 • relaxáció, autogén tréning, meditáció
 • kikapcsolódás, rekreáció, hobbi, sport - ami kikapcsol és feltölt
 • pszichoterápia

A stresszhatás vagy lelki okok kutatásánál tapasztalatom szerint olyan tényezőket, olyan élethelyzetet kell keresni, amelyek során dühöt, frusztrációt, tehetetlenséget és félelmet érzünk, de ezeket igazán nem merjük sem megélni, sem kimutatni. Az ilyen helyzetek erőteljesen nyomasztóak, és jellemzően nem találjuk belőle a kiutat. 

Az elfojtott érzések aztán testi tüneteket okoznak, gyakran éppen refluxot. Azt tapasztaltam mind magamnál mind másoknál, hogy akkor lehet teljes a reflux gyógyítása, ha felismerjük ezeket a helyzeteket, tudatosítjuk a hozzá kapcsolódó érzéseket, gondolatokat és ezekkel sikerül is megbirkózni. Ezért lett nálam a pszichoterápiás beszélgetés a reflux elsődleges terápiája. 

A “kell”-ek romboló világa
Őszinteség
Comment for this post has been locked by admin.
 

Bejelentkezés konzultációra

Dr. Wallinger Zita - Test & Lélek Doktor: a testi-lelki egészség gyakorlata

Értesülj időben a friss tartalmakról,
a testi-lelki egészség újdonságairól

Kapcsolat

Dr. Wallinger Zita

  1122 Budapest,
Maros utca 38.
Földszint 4-es ajtó
(4-es kaputelefon).

  +36-70-2525-962

  info@wallingerzita.hu

  Oldaltérkép

A Facebookon...

Copyright © Wallinger Zita - All Rights Reserved!   |   Developed & Hosted by Selfmed.pro   |   Oldaltérkép   |   ÁSZF   |   Adatvédelem   |   Adminisztráció